Право на сутра: Узурпација српске имовине на Косову и Метохији

Узурпација српске имовине на Косову и Метохији траје скоро две деценије. Правници Бесплатне правне помоћи саветују власницима имовине у јужној Покрајини да на сваких шест месеци у катастру провере да ли се њихова имовина води на њих.

У јужном делу Косовске Митровице многим Србима је после протеривања остала велика имовина коју су узурпирали Албанци. Срби не могу да врате своје поседе због безбедности. Недалеко од Косовске Митровице у селу Мироч код Вучитрна дешава се драстичан пример безвлашћа. Сву имовину у Мирочу узурпирао је један Албанац са породицом. И мештани суседне Гојбуље трпе притисак јер им забрањују да обрађују сопствено имање.

Косовске институције не реагују па узурпатори пролазе некажњено, кажу правници Бесплатне правне помоћи који раде на решавању имовинских проблема на Косову и Метохији.

У мартовском погрому из Обилића су протерани сви Срби, а њихова имовина је отета. Неки од њих су због тога живот наставили у колективним центрима, попут Трепчиног Хотела 3 у Звечану.

Срби који имају имовински проблем на Косову и Метохији, Бесплатну правну помоћ могу да потраже у Косовској Митровици, Грачаници, Врању, Нишу, Краљеву и Београду.

Аутор емисије: Светлана Вукмировић
Сниматељи: Александар Стипић, Владимир Јовановић
Расвета: Небојша Милосављевић
Тонски сниматељ: Мирослав Радишић
Монтажа: Горан Томић
Реализација: Биљана Ердељан