Културна баштина Србије: Национални парк Ђердап, први део

"Ако на свету нема лепше реке од Дунава, на целом Дунаву нема лепше клисуре од Ђердапа." Овако је давно у свом роману "Дунавски разбојник" писао чувени Жил Верн.

А једна прастара легенда приповеда да су Ђердап пробили дивови како би кроз њега истекла вода из Панонског мора.. Научници се међутим, још нису до краја усагласили како је заправо Ђердап настао. У једном се ипак сви слажу, то је највећа и најлепша клисура у Европи и као таква заслужна што Национални парк Ђердап заузима престижно место у породици националних паркова Старог континента.

Национални парк Ђердап се простире на дужини од 100 километара, од Голупца, који је сам за себе јединствен споменик културе, па све до Кладова, а састоји се од три клисуре и два кањона.

Овај јединствени резерват спој је времена и природе на води и на копну и скуп сведочанствана људског битисања од праисторије до данас. Многи га зато сматрају и највећим археолошким музејом у природи, који баштини и најзанчајније археолошко откриће 20. века - Лепенски вир.

Емисија о националном парку Ђердап, представиће спектакуларну лепоту овог подручја, са воде, копна и из ваздуха. Али, даће и многа објашњења о невероватној историји целогог подручја, о споменицима културе који превазизалзе национални значај. Задатак емисије је и да подстакне свест о огромној одговорности свих нас, поготово старатеља, да се све вредности НП Ђердап достојно штите, чувају и презентују.

Зато емисија упознаје гледаоце и са начином и видовима старања и заштите овог националног и европског блага. Јер, ваља подвући да смо само наследници ових непроцењивих вредности и да нам је дужност да их очувмо и неоштећене предамо генерацијама које долазе после нас.