Пројекти саобраћајне инфраструктуре

У овонедељном издању емисије о саобраћају и стратегији развоја „Коридори" говоримо радовима на изградњи брзе саобраћајнице од Иверка до Лајковца, којом ће Ваљево и читава околина добити директну везу са ауто-путем „Милош Велики". Када ова саобраћајница буде изграђена од Ваљева до Београда стизаће се за око сат времена.

Водимо вас и у Зрењанин где су у току радови на изградњи дела обилазнице око овог града у дужини од 3,75 километара. Обилазница је изузетно важна јер ће теретни саобраћај, који сада иде кроз центар града, бити преусмерен. У оквиру пројекта изградње обилазнице тренутно се граде нови мост преко Бегеја, као и две кружне раскрснице.

У емисији ћете видети и како напредују радови на једном од тренутно највећих железничких инфраструктурних пројеката у нашој земљи - изградњи пруге за велике брзине и то на деоници од Старе Пазове до Новог Сада. Пруга ће повезати главне градове Србије и Мађарске, Београд и Будимпешту.

Говоримо и о безбедности у саобраћају. Истраживања показују да је основни узрок несрећа на ауто-путевима у Србији, на којима је за последње три године погинуло 150 људи, недовољно растојање између возила. За возаче аматере правило „три секунде" је златно правило вожње јер им омогућава одстојање од око 45 метара како би могли да зауставе своје возило и да не направе ланчани судар. Због тога је ЈП „Путеви Србије" уз подршку министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наставило едукативну кампању под називом „Три секунде цео живот".

Већој безбедности учесника у саобраћају доприноси и адекватна саобраћајна сигнализација која се нажалост из године у годину све више краде и намерно оштећује. Годишња вредност украдених, оштећених, уништених саобраћајних знакова, путоказних табли, смероказа и остале саобраћајне сигнализације и опреме на територији целе Републике Србије износи 135,5 милиона динара или више од милион евра.

Уредник емисије: Горан Маслар

Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]