Трезор

О савременој култури у Контрапункту, затим увек актуелни Орвел

Личне слике света у покрету - шта са глобализацијом у култури, Други београдски контрапункт - Друга међународна конференција одржана је 4. и 5. јуна 2018. године у Београду, на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије и у организацији Завода за проучавање културног развитка. Теме о којима се разговарало: Шта је данас глобализација и колико се тај појам променио од деведесетих година двадесетог века, када је идеја економске и политичке глобализације била на врхунцу? Да ли је глобализација само политички и економски конструкт у интересу одређених центара моћи, или он има истинске универзалистичке потенцијале? Да ли је глобализација појам или процес који је надређен или подређен постојећим културно-цивилизацијским формама? Да ли је од њих зависан или их превазилази? Да ли глобализација може да "преживи" актуелни тренд обнове националних идентитета и мултиполарности на глобалном нивоу? Каква је улога уметности и културе у глобалним процесима који су пред нама, како се они одражавају на далји ток уметности и сам појам културе? Да ли уметност може и треба да трага за новим изражајним формама и могућностима како би се на адекватан начин суочила са све сложенијим и непредвидлјивијим процесима на глобалном нивоу, и са све сложенијом и непредвидлјивијом сликом.

- Учесници: Џанг Кангканг (Кина), Гунар Кваран (Исланд), Владимир Пиштало (Србија, САД), Јуриј Полјаков (Русија), Франсиско Лопез Сача (Куба), Дејвид Хомел (Канада), Емир Кустурица (Србија), министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосавлјевић

- Сниматељ и монтажер Светислав Вучковић, организација Маја Маринковић, сценарио и режија Владимир Коларић и Вук Вукићевић; Техничка подршка "Филмске новости"
- Премијерно емитовано 27.03.2018. на РТС 2

Џорџ Орвел: 1984
, Ex libris - Емисија, посвећена Орвеловој "1984", садржи изјаве универзитетских професора и игране делове као илустрацију појединих кључних места из саме Орвелове књиге. Процес који се развијао у свету након објављивања те књиге у великој мери је показао тачност Орвелових страховања јер је заиста дошло до пораста милитаризације, до смањивања грађанских слобода и до стварања једног стања перманентне завађености и ратне опасности између високо наоружаних табора великих сила и око њих окупљених блокова.

- Учествују: мр. Нина Добрнковић из Института за међународну политику и привреду; др Милан Божић, математичар; др Иван Ивић, професор Филозофског факултета у Београду; др Ненад Мишчевић професор Филозофског факултета у у Задру; у играним секвенцама глумци Лазар Ристовски, Стојан Дечермић

- Уредник Владимир Јеленковић, редитељ Драган Маринковић

- Произведено 1984, Редакција научног програма; репризирано у Трезору 18.04.2006