Право на сутра: Сеча шума

Неконтролисана сеча шума на Косову и Метохији траје већ две деценије. Стручњаци кажу да је уништено између 60 и 70 одсто укупног простора под шумом.

Крађа шуме одвија се чак и у заштићеним областима, као и у приватним шумама. Многи су сечу шума претворили у уносан посао. У Oпштини Лепосавић кажу да траже начин како да зауставе бесправну сечу шума како би се што пре обновило уништено. Покушавају да објасне разлоге због којих је до овакве ситуције дошло.

Најугроженије су шуме дуж административне линије, јер у том простору крадљивци највише делују. Мештани Куршумлије, чије су шуме уз територију општине Подујево, имају велики проблем са наоружаним албанским групама које упадају на њихов посед и уништавају сва стабла. Процењује се да је досадашња штета око 10 милиона евра.

Како сачувати шумски фонд на Косову и Метохији и који су проблеми на терену објашњавају шумари који редовно евидентирају штету.

Шумско газдинство „Ибар" у Лепосавићу од прошле године поново ради у оквиру Јавног предузећа „Србија шуме". Радници су враћени на посао и више не страхују за своју егзистенцију.
У склопу шумског газдинства ради и шљункара. Сепарација у Лешку ускоро ће добити нову опрему од Канцеларије за Косово и Метохији, па ће тринаест радника имати потребне услове за даљи рад.

Аутор емисије: Светлана Вукмировић
Сниматељ: Владимир Јовановић
Тонски сниматељ: Мирослав Радишић
Монтажа: Милош Ачански
Реализација: Марина Пејчић