Наука у покрету: Ендокринолози у служби рађања

Савремени свет донео је бројне промене у начину живота и рада жене. Не само да се животни и радни век жена из године у годину продужава већ се континуирано помера и време рађања првог детета. Тако је у целој Европи а не само код нас.

Према најновијем извештају Европског завода за статистику, за само десет година, просек старости жена за рађање првог детета у Европској унији је, са 28.8 година повећан на 29.3 године. Док наши подаци говоре да је у Србији за исти период, просек старости са 26.3 године значајно повећан на нешто више од 28 година.

Повећањем броја година, повећава се и ризик од неплодности и смањује могућност зачећа. Сваки шести пар у Србији има такав проблем. Ту на сцену ступају савремена достигнућа медицине.

У Србији постоје стручњаци који су на првој линији фронта када је борба за потомство у питању. Једна од њих је професор доктор Светлана Вујовић, начелник Кабинета за репродуктивну ендокринологију Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије, редовни професор Медицинског факултета у Београду, члан Светског борда за менопаузу и Светског борда за гинеколошку ендокринологију која говори за серијал „Наука у покрету" не само о томе шта се ради и шта може да се ради у Србији, већ и како се на светском нивоу доносе протоколи који ће помоћи паровима који желе потомство да то и остваре.

Уредник: Јелена Мицић
Монтажер: Зорица Благојев