Траговима сведока

"Шуљгин, Алексејев, Волконски, Оболенски и њихови људи после Првог светског рата нису били људи који нису знали шта се може, а шта не може, и, куд иде емиграција...", "Роман о Лондону", Милош Црњански

Колико се нас читајући "Роман о Лондону" запитало - ко је уопште Шуљгин?, човек кога Милош Црњански апострофира у свом роману. И зашто је помињао баш њега? И како је уопште Црњански знао за Шуљгина? На ово последње питање одговор вероватно никада нећемо сазнати.

Али предходна два питања воде нас до човека биографије вредне једног Џемс Бонда. И да нам прича буде још занимљивија тај руски Џемс Бонд је добрано времена проживео у нашим Сремским Карловцима, причајући деци неке чудне белосветске приче које старији нису узимали за озбиљно.

Питање је како би реаговали да су знали да овај миран грађанин њиховог мирног градића готово на филмски начин бива умешан у најбурније године руске и европске историје прошлог века.

Документарни филм "Траговима сведока" о Василију Виталковичу Шуљгину јесте и документ и сведочанство али и узбудљива прича човека који у Русији и дан данас важи за контраверзну личност и за позицију и за опозицију.