Жак Рансијер

Да ли је данас могуће створити политику која није уметност илузија, како се десило да су демократске институције постале олигархијске, на који начин култура ствара еманциповане личности, само су нека од питања Неде Валчић Лазовић на која одговара Жак Рансијер, велики француски и светски филозоф.

Након првих књига "Ноћ пролетера", "Реч радника", "Учитељ незналица" у којима поставља концепт равноправности и једнакости као свој филозофски кредо, Рансијер шири своја истраживања. Са радничких покрета 19. века, прелази на европску грађанску елиту 21. века у насловима "На рубовима политичког", "Метода једнакости", "Мржња према демократији"... Планетарни реноме Жака Рансијера лежи и у питањима којима се непрестално враћа: какав је данас однос грађана према демократији. Или, како је дошло до дилеме комунизам или демократија, како је дошло до везе капитализма и демократије, или, пак, до мржње према демократији?

Подједнако заинтересован и за уметност, Рансијер одбија већину класичних приступа култури. У књигама "Политика књижевности", "Филмска фабула", "Еманциповани гледалац", "Подела чулног", открива порекло демократије у начину писања великих француских и светских аутора, као и у савременим уметничким праксама.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић
Сниматељ Дејан Јовановић
Редитељ Ивана Стивенс

Савремени светски писци Савремени светски писци

Аутор:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]