Мира Адања Полак: Ексклузивно

Шта су поклањали Титу

Сећате се оне ужурбаности пред Титов рођендан. Људи су се утркивали шта да му поклоне. Увек ме је занимало шта поклонити некоме ко има све. Када је била излозба "Стварање Југославије" у згради СИВ-а био је само део поставке онога што Титов музеј поседује.

Зато сам отишла у депое Музеја Југославије - у Музеј 25. мај где сам упознала Радована Цукића кустоса ове изложбе који ми је говорио о одбиру свега што је требало издвојити да се дочара стварање земље које више нема.

Када самб била тада у Музеју Југославије нама познатији као Музеј 25. мај још је трајала реконструкиција и имала сам прилике да погледам изблиза све предмете.

Сви они обелезавају један дуг период владања Јосипа Броза Тита. Са Момом Цвијовићем дугогодишњим кустосом археологом по струци који је читаву Документацију преузео 1978. године када се у музеју запослио и почео свој истразивачки рад, добила сам занимљиве податке о сваком предмету. Све што се односило на Тита до 1953. године било је у поседу цивилног Титовог кабинета а под конролом војске. Од 1953. до данас све је заведено обрађено и сређено у музеју Југославије.

Обилазећи депое определила сам се за разгледање поклона које је Тито добијао. Имала сам водича Мому Цвијовића иза кога стоји 30 реализованих изложби а издвајам ауторске На почетку беше слоновача, Покретна слика вечности, Мислити Југославију, Златни албум и још много других где је одвајао из великог броја Титових докумената и предмете изложбе вредне пажње код нас и у свету.

Обилазећи сале са наслаганим поклонима које је Тито добијао сазнајемо доста о личности Маршала јер сви који су му поклањали бавили су се и чињеницом да Тита одобровоље и погоде му укус. Колико су успевали просудите сами.

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]