Село моје...

Село хвали, а у граду живи!

Наслушасмо се и нагледасмо се свега, оних и ових миграција, миграција које су водиле људе за бољим и лакшим животом, људе из села у град под паролом фабрике радницима! Па потом у времену санкција када се ишло у село да би се напунили цегери и гепеци.

Данас у граду нема посла за све, а у селу нема ко да ради. Ипак, незапосленост и беспарица су неке натерали да почну да размишљају о сопственом газдниству, фарми, пољопривреди, уносном послу и животу у складу са природом.

Напуштање села и пражњење Србије по ободу је имало последица и на наш идентитет, зато је враћање селу враћање искону, а управо ти мотиви, мотиви искона, села, земље, хлеба и неба су инспирација за сликарку Оливеру Лолу Аџић.

Држава је одавно решила да кроз регистрована газдинства помаже селу, али то није довољно, зато се најављују нови подстицаји у духу ревитализације винског сектора, а шта то значи за српске произвођаче вина и јесу ли задруге реална шанса за опстанак села објашњава агроекономиста Милан Простран.

Наша шанса је уз воће, поврће, ракију, вино и месо, риба. Да ли треба подстаћи улагање у рибњаке и може ли риба бити нови бренд Србије разматра професор Пољопривредног факултета у Београду др Зоран Марковић.

Уредник емисије: Милош Танасковић
Новинар истраживач: Милица Брковић
Реализација: Зорица Мијаиловић
Монтажер: Владимир Крстић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Профил и профит Профил и профит

Аутор:
RTS

ПРОФИЛ И ПРОФИТ о важним економским темама говори на једноставан начин: о новцу, својини, берзама, потенцијалима и о свему ономе што чини живот. [ детаљније ]