Нови српски умови, 11 епизода

Конструктор авиона постаје се кроз практичан рад на дизајнирању, конструисању и састављању летелице.

Све оно што се учи на факултету добија значење тек када се засуку рукави и почне са нацртом и формулисањем идеје, пројектовањем, израдом летелице па све до успешног полетања, летања и слетања.

Управо овај процес самосталног осмишљавања и прављења летециле је у пропозицијама студентског такмичења "Air Cargo Challenge" које се по узору на америчко такмичење "Disign/ Build- Fly" од 2003. сваке друге године одржава у Европи.

Главни циљ овог студентског такмичења је пројектовање и израда радио-управљиве летилице која је у стању да лети са великим корисним оптерећењем. На такмичењу се оцењују перформансе летелице демонстриране у такмичарском делу лета као и технички квалитет пројекта, оценом пројектног извештаја и цртежа.

Студентски тим Беоавиа формиран је пре годину ипо дана на Машинском факултету са циљем да први пут наступе на овом међународном такмичењу, у августу 2019, на Универзитету у Штутгарту.

То су и урадили. Како су текле припреме а како само такмичење, са каквим искуствима су се вратили и шта су им даљи планови сазнаћете у 11. епизоди серијала "Нови српски умови".         

 

број коментара 0 Пошаљи коментар