Човек и камен: Таорска

Камен је најлепши дар природе. Има задату форму и увек се лепо осећамо када је камен око нас. Човек се са каменом рађа, живи, умире и поново рађа пркосећи времену непомирљивом знаку пролазности. Овако почиње серијал Човек и камен са дванаест епизода кроз које ће Вас, са занимљивим причама о камену, водити аутор Драган Миловановић.

Већина нас са нестрпљењем чека годишњи одмор, слободне дане или викенд да "побегне" од града, гужве, а богами и људи.

Дивчибаре је једно од популарних места где се можемо одморити. Али, када шетате, да ли знате, да су стене испод Вас дошле из утробе Земље са дубине и до сто километара. То су перидотити изграђени од оливина и пироксена. Углавном су поломљени због тектонских процеса којима су били захваћени у току њиховог смештаја.

Занимљиво је да перидотити упијају воду када један од минерала, оливин, прелази у серпентин повечавајући укупну запремину стене. Због тога се мора бити обазрив када на овим стенама градите путеве, пробијате тунеле или када се у њима налази руда (хромит, магнетит, магнезит итд).

Струганик је познато место са великим бројем мајдана плочастог кречњака којим се облажу куће или поплочавају стазе. Таорска врела су лепота коју треба видети. Вода скаче са камена на камен делом га растварајући и одмах ту таложи стварајући бигар, шупљикаву стена која се користи за градњу кућа. На Таорским врелима је и воденица у којој купујете брашно на поверење.

Аутор: Драган Миловановић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар