Сујеверје

Избегавате ли да прођете испод мердевина? Или да рецимо идете путем преко ког је прешла црна мачка? Да ли за вама сипају воду када кренете на испит или разговор за посао? Ако је тако - нисте једини. Иза свега тога крије се сујеверје.

 

Сујеверје је старо готово колико и човечанство и распрострањено широм планете. Кажу да ако оставите шешир на кревету, видите сову по дану или разбијете огледало - верује се да призивате несрећу. С друге стране слика са слоновима окренута према вратима и потковица изнад врата доносе срећу. Ако проспете бибер - посвађаћете се са најбољим пријатељем, а ако вам испадне виљушка значи да ће у кућу доћи неки мушкарац. Штапићи за јело усправно забодени у чинију пиринча предсказују смрт, а када кишобран падне на под, верује се да ће се у кући догодити убиство. Све ово пише у "Енциклопедији сујеверја", али нема разлога за страх јер је реч о квазирелигијским и неразумним веровања да су збивања у будућности узрокована одређеним магијским радњама.

Шта се крије иза сујеверја и како научни закони побијају квазиверовања, врло често настала услед недостатка знања откриће нам психотерапеут др Зоран Миливојевић, физичар проф. др Александар Богојевић, директор Института за физику и лекар, Владимир Милутиновић, специјалиста офталмологије из Клиничко-болнићког центра Србија.

Сујеверје представља спој магијског веровања и традиције. Управо из тог разлога у госте смо позвали етнолога, писца и редитеља - Младена Милосављевића. Наши гости ове недеље су и свештеник магистар Миле Суботић са Православно-богословског факултета у Београду и археолог др Миомир Кораћ.

Обичаји, баш као и веровање и сујеверје долазе из традиције. А где је традиција ту је и музика. Управо зато је са нама и "Рошер етно бенд". Осим што ћемо уживати у доброј изворној музици, с обзиром на то да је реч о једној изузетно интригантној теми, очекују нас и бројна изненађења и илустрације у вези са народима из читавог света. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 Пошаљи коментар