Театрологике: Тена Штивичић

За Театрологике говори Тена Штивичић, једна од најзначајнијих драмских књижевница у Европи која у својим драмама пише о темама које се тичу савремености.

Рођена је у Загребу, живи у Великој Британији. Дипломирала је драматургију на загребачкој Академији драмске умјетности, а магистирала на лондонском Голдсмитс колеџу, на Одсеку за драмско писање.

Прву драму "Немреш побјећ од недјеље" написала је на трећој години факултета. Драма је исте године имала праизведбу у Загребачком казалишту младих и добила награду "Марин Држић".

Драма "Двије" је праизведбу имала у београдском Атељеу 212, 2003. године. Била је то прва нова хрватска драма изведена на српској сцени након распада Југославије.

Прва година боравка у Лондону инспрсала је да напише драму "Fragile!" која је изведена у низу европских земаља, укључујући и Велику Британију, Немачку, Аустрију и Турску. Преведена је на неколико језика, освојила бројне награде, међу којима Европску ауторску награду и Награду за иновативни драмски текст у Хајделбергу 2008. године.

Поводом обележавања педесет година легендарног театра Ројал Коурт у Лондону 2006.  уврштена је међу педесет младих драмских писаца који ће обележити следећих педесет година позоришта у Великој Британији.

Њена дама "Кријеснице", настала у Студију Националног театра у Лондону, отворила је Фестивал нове европске драме у Висбадену 2008, а текст је објављен у немачком часопису  "Театер Хојте".

Драма "Три зиме" која прати четири генерације загребачке породице током турбулентног двадесетог века, праизведена је такође у Националном театру у Лондону, 2014. године у режији славног Хауарда Дејвиса и освојила престижну награду "Сусан Смит" за најбољу драму.

Као драматург је сарађивала са оцем, писцем Ивом Штивичићем, на драмској адаптацији Крлежине приче "Пијана ноћ 1918." и на драми "Шекспир у Кремљу". Оба дела изведена су у Казалишту Ulysses на Брионима.

На Брионима је снимљена ова епизода серијала Театрологике.

Аутор и сценариста Оливера Милошевић
Извршни продуцент Селена Плескоњић
Сниматељ Емилија Поповић
Монтажер Богдан Чургуз
Режија Срђан Ћешић

број коментара 0 Пошаљи коментар