Човек и камен: Музеј минерала Панчево

Камен је најлепши дар природе. Има задату форму и увек се лепо осећамо када је камен око нас. Човек се са каменом рађа, живи, умире и поново рађа пркосећи времену непомирљивом знаку пролазности. Овако почиње серијал "Човек и камен" са дванаест епизода кроз које ће Вас, са занимљивим причама о камену, водити аутор Драган Миловановић.

Велики број људи у кући има неки кристал минерала или фосил. Мали је број оних који опреме комплетан стан са узорцима минерала, стена и фосила правећи од њега музеј. Један од њих је и Сташа син познатог геолога Вељка или Бацка како смо га звали са којим сам дуго и успешно радио, сарађивао, учио.

И све је кренуло када је отац повео сина на терен да га одмори од градске вреве, буке а и непримереног друштва. Тако се Сташа заразио и то траје и данас. Сакупио је велики број минерала, стена и фосила уз велико стрпљење, време које се мери десетинама година.

Сваки наш разгорор почиње "имаш ли нешто за мене?? И сваку пут када нешто имам, добијем ја му поклоним знајући да ће бити чуван. Жеља му је (такође и моја) да ова предивна збирка једнога дана буде доступна јавности.

Аутор: Драган Миловановић

број коментара 0 Пошаљи коментар