У вртлогу промена

Да ли се Давос враћа својим коренима?

Први пут на дружење, давне 1971. године, у швајцарски градић Давос на Алпима позвани су чланови светске пословне, академске и политичке елите како би разменили своје идеје.

Пола века касније на 50. Светском економском форуму у Давосу расположење и није баш за забаву.

Разговарало се о побољшању стања у свету, јер се у последњих пет деценија јаз између богатих и сиромашних унутар држава драстично повећао. Ове 2020. године озбиљно се причало и о доласку нове кризе. Како ће свет реаговати на промене, како ће се политике прилагодити? Процене су да ће за преквалификације радника широм света бити потребно милијарде долара како би људи поново били радно способни и стварали нову вредност.

Ипак, жилу куцавицу глобалне економије 21. века чине породичне компаније. Процењује се да је око две трећине свих компанија на свету у породичном власништву и да заједно стварају више од две трећине светског бруто друштвеног производа.

Хоће ли компанија бити породична тако да наследници у њој раде, а онда једнога дана и да постану сувласници зависи од наследника, деце оснивача, од њихових жеља и афинитета, а како успешно процес транзииције породичне компаније завршити објашњавају:
- Борис Вукић, Институт ASEE
- Светлана Раденковић, менаџер
- Милован Звијер, адвокат

Уредник емисије: Милош Танасковић
Новинар истраживач: Милица Брковић
Монтажер: Владмир Крстић
Реализација: Зорица Мијаиловић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Профил и профит Профил и профит

Аутор:
RTS

ПРОФИЛ И ПРОФИТ о важним економским темама говори на једноставан начин: о новцу, својини, берзама, потенцијалима и о свему ономе што чини живот. [ детаљније ]