Данило Киш: Укрштања

Документарна емисија Радио-телевизије Црне Горе "Данило Киш: Укрштања" приповеда, кроз исказе француских књижевних и културних посленика датих данас, 30 година после Кишове смрти, о француским годинама нашег великог писца, рођеног 1935. у Суботици, од оца Мађара и мајке Црногорке.

Мешавина култура у којој је поникао, дала је и основни печат Кишовом стваралаштву. У овој емисији француски писци, редитељи, преводиоци... говоре о данима познанства и друговања са Кишом и о томе какву им је личну заоставштину он оставио.

Посебну вредност представља појава обе жене Данила Киша у овој емисији, Мирјане Миочиновић, београдског театролога и Паскал Делпеш, француског преводиоца, која је писца на животном путу пратила до смрти, преводећи притом његова дела на свој матерњи језик. Миочиновићева је свој исказ о Кишу дала у камеру црногорске телевизије пре десет година, док је исказ Паскал Делпеш, као и искази свих осталих саговорника, из недавних дана.

Сам Данило Киш обраћа нам се из интервјуа које је осамдесетих давао за Телевизију Београд и Телевизију Сарајево, као и из једног интервјуа датог француској телевизији.

Емисија је плод сарадње Радио-телевизије Црне Горе, која је продуцент, и Радио-телевизије Србије која је уступила архивски материјал.

Данило Киш на маркама Поште Србије и Поште Црне Горе

Уредник страног програма из културе РТС: Бојан Босиљчић

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар