Вавилон

Предновогодишња емисија Вавилона доноси и очекиване годишње прегледе постигнућа домаћих и иностраних аутора. Један могући поглед на најзначајнија дела поезије нуди Марко Аврамовић, на домаћу прозу - Јасмина Врбавац, а неколицини преведених прозних дела говори Јелена Ниџовић.

На крају године представљамо и две младе песникиње, обе овенчане наградама - Милицу Шпадијер, лауреаткињу Младог Диса и Марију Драгнић, добитницу прве награде на конкурсу за младе Ратковићевих вечери поезије. Њену књигу је објавила млада издавачка кућа посвећена искључиво поезији, Енкалава. Од шест објавњених књига, две су овенчане наградама, поред Драгнићеве, Бранкову награду је понела књига поезије Кристине Милосављевић и то је био довољан повод да Вавилон угости и песника, Звонка Карановића, оснивача Енклаве.

Одабрана књига из теорије и историје књижевности овога пута је Историја америчке књижевности проф. др Радојке Вукчевић коју ће за Вавилон представити проф. др Зорица Бечановић такође са Филолошког факултета у Београду.

Ове године су књижевнице посебно избиле у први план са бројним изванредним насловима, укључујући и Олгу Токарчук која је заслужила Нобелову награду. У то име, Вавилон представља књигу једне од најинтригантнијих књижевница и бораца за људска права, Маје Андђелоу, чији је роман О чему пева птица у кавезу објавила недавно ИК Штрик.

Најзад, у завршници, али не и као најмање важна књига, представља се међужанровско остварење, дело које би могло бити и путопис и дневник и исповест и хроника, Путопис кроз моју непостојећу земљу. О овој књизи која буди у читаоцу многа питања и мрвицу носталгије, разговарамо са ауторком, проф. др Тамаром Ђермановић, која већ дуже време живи и ради у Барселони где и предаје књижевност на тамошњем универзитету, а рођена је Београђанка где је и завршила основне студије на групи за Општу књижевност Филолошког факултета.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

број коментара 0 Пошаљи коментар