Еко перспективе: Живот крај Дунава

Има нека тајна веза између Земунаца и Дунава то зна свако ко је бар део дана провео са људима који живе крај те реке. Јунак наше приче је Петар Срок, дипломирани инжењер пољопривреде, власник сертификата ЕУ о заштити Дунава, али пре свега страствени спортски риболовац, наравно Земунац.

У серији Еко перспективе са Петром Сроком разговарали смо о потенцијалима Дунава у смислу развоја спортског риболова, али и о многим проблемима који "муче" овог плавог дива док протиче кроз Србију. Која су мрестилишта највише угрожена, колико је загађење реке и које су најчешће токсичне материје које угрожава рибљи свет... Будући да спортски риболов постаје све популарнији у Србији, наш саговорник нам је открио и неке таjне успешних риболоваца, технике и вештине које је временом савладао и усавршио скоро до перфекције.

Људи све више "силазе" на реку, уживају у шетњама, пецању, али и разним атрактивним догађајима којима присуствују и страни туристи у све већем броју. Петар Срок је своју љубав према Дунаву доказао и као оснивач све популарније манифестације "Дунавска бућка". Ангажованим радом на очувању реке, промоцијом лепота Србије у својим емисијама, професионалним доприносом на пољу заштите Дунава, наш саговорник је пример како један човек може много тога да учини за животну средину поштујући природу, подводни свет реке и не реметећи законе који у природи од вајкада постоје.

Уредник емисије Наташа Нешковић

број коментара 0 Пошаљи коментар