Нови српски умови, 8. епизода

Напредак науке и медицине омогућио је да до танчина упознамо структуру људског тела, све органе и системе, али стручњаци још увек нису у стању да премосте и врате у функцију прекинуте нервне путе централног и периферног нервног система који омогућавају кретање и вољно активирање мишића главе и екстремитета.

Мождани удар и повреда кичмене мождине најчешћи су узроци парализе - функционалне онеспособљености вољног покреатања делова тела чиме се директно нарушава квалитета живота.

У Србији преко 20 000 људи годишње доживи мождани удар, од тога готово четвртину чине млади.

У Европској унији тај број је око 700.000 годишње, што укупно износи око 3.5 милиона људи.

Док се број повреда кичмене мождине у Европској унији процењује на 11 000 годишње.

Научници различитих профила а посебно електро и машински инжењери годинама траже начине да вештачком стимулацијом умање последице церебралне парализе.

Идеја да се помоћу електричних импулса умање последици парализе није нова али се непрестано трага за ефикаснијим и јефтинијим решењима како би што већи број људи био у могућности да користи резултате савремене науке.

Управо о томе, о електричном стимулатору који помаже парализованим људима да вежбају, возе бицкл, ходају, сведочи нова епизода серијала "Нови српски умови" у којој ћете упознати младе научнике који су своја истраживања преточили у конкретне производе.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар