Еко перспективе: Не дишите дубоко

Живот почиње првим удахом, последњим се завршава. Квалитет живота можемо да сагледамо из разних углова, али када је реч о здрављу поражавајући подаци Светске здравствене организације упозоравају да у Србији од последица зарађења ваздуха на годишњем нивоу живот изгуби преко 5000 људи.

Како то живимо у двадесетпрвом веку? Чиме се хранимо? Шта возимо? Какав ваздух удишемо? Право на чист ваздух је једно од основних права сваког човека и свих живих бића, али пре тога не смемо да заборавимо да је то и основни предуслов за наш опстанак.

О загађењу ваздуха углавном говоримо онда када "скала" загађености увелико зађе у зону опасног. Зашто је неопходно континуирано потенцирати ову тему, колико је битно имати системски план у решавању проблема, где је свет а где смо ми сазнаћете у емисији Не дишите дубоко из серијала Еко перспективе.

Декан Хемисјског факултета у Београду, проф. Иван Гржетић објасниће нам како се дефинише загађен ваздух, шта то у стручном смислу значи и шта доприноси све већем загађењу. Колико је загађен ваздух опасан по здравље људи сазнаћемо од проф. Бранислава Несторовића пулмолога и алерголога. О контроли квалитета ваздуха говориће стручњаци из Агенције за заштиту животне средине. Горан Триван министар ресорног министарства, рећи ће нам шта држава предузима по том питању. О потенцијалном решењу из свог угла говориће проф. Владимир Ђорић са Саобраћајног факултета у Београду. Колико је битна тема загађења ваздуха не само за нас већ и за читаву планету објасниће проф. Владимир Ђурђевић климатолог и метеоролог као и мр Александар Мацура из РЕС фондације.

Уредник емисије: Наташа Нешковић

број коментара 0 Пошаљи коментар