Час анатомије: Модерни митови

Сизиф, Нарцис, Прометеј... најпознатији митски јунаци прошлости, актуелни у садашњости и свакако да ће бити присутни у будућности.

Мит, као приповест са јаким симболичким потенцијалом, опстаје кроз време као и бајка а није бајка, садржи мотиве којима би се подичила свака прича фантастике или научне фантастике а далеко је од таквог жанровског одређења. Настаје у времену а опстаје у вечности.

Ново издање Часа анатомије посвећено је феномену мита. Саставни је део цивилизације и њен савршени одраз. Говори се о "митским представама", митској свести" митским јунацима", због њих и поводом њих воде се читаве расправе. Упоредо са процесом митологизације ствари, појава, колектива, тече и расправа о потреби демитологизације.

Како се познати митови прошлосте односе према модерним митовима, који су модерни митови, како настају и шта сведоче о савременом друштву и савременом човеку... може ли савремени човек да изгради мит или данас имамо само "идеје које запоседају дух", како тврди италијански филозоф Умберто Галимберти.

О томе у емисији расправљају професорка Филолошког факултета у Београду Јелена Пилиповић, филозоф Драган Проле и писац Игор Маројевић

Уреднице емисије Марија Ненезић и Јасмина Врбавац

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Час анатомије Час анатомије

Аутор:
РТС

Учитељи су и ученици, уметници су и критичари, актери на културној сцени су истовремено и аналитичари те сцене. [ детаљније ]