Окупирани

Серија "Окупирани" је контроверзни, скандинавски, политички трилер који долази из пера најчитанијег норвешког и једног од најпопуларнијих аутора крими романа на свету - Јуа Несбеа. (Occupied, 2015)

На власт у Норвешкој долази радикална еколошка партија која, с обзиром на то да се брине о заштити животне околине, одлучује да забрани црпљење нафте из Северног мора. ЕУ не жели да се одрекне норвешких енергената. Пошто добије сагласност од ЕУ, Русија окупира Норвешку и све њене изворе нафте...

Контроверзна серија "Окупирани", већ је побила неколико рекорда. Осим што је најскупља серија у историји норвешке телевизије (досад је коштала 11 милиона долара), она бележи и најбољи старт једне драмске серије на норвешкој телевизији. Прва епизода серије је забележила незамисливо велики број гледалаца - чак 13 одсто од укупног броја становника.

Прве епизоде серије су изазвале велико интересовање како омладине, тако и средовечних људи, док је сам трејлер за серију је изазвао "гужву" у норвешко-руским односима, па је руска амбасада у Ослу послала бесну протестну ноту. Неки норвешки аналитичари и историчари говоре чак да ће серија још више закомпликовати постојеће напетости између Запада и Русије, због рата у Украјини. Интересовање за серију је велико и права приказивања су већ откупили у Великој Британији, Шведској, Немачкој, Данској, Финској, Белгији, Холандији, Шпанији и Луксембургу.

Редитељ "Окупираних" Ерик Сколдберг каже да то није "серија о Русима, него о реакцијама и осећајима Норвежана на ту фиктивну ситуацију"! Серија је прво била предложена државној ТВ станици NRK, која је одбила да реализује тај деликатни политички пројекат.

Улоге: Хенрик Местад, Елдар Скар, Ан Дахл Торп...

Режија: Ерик Сколдберг

 

број коментара 0 Пошаљи коментар