Приступачан програм: Привредна историја Србије, Тополивница (СЗЈ)

Константин Јиричек, писац историје Срба и Србије, овако је описао крагујевачку тополивницу "Београд је Европа, али ако хоћете да видите право српско место идите у Крагујевац.

Тополивница се путнику бели још издалека, овом Арсеналу се одавно врше припреме за ствари којима ће будући часови бити сведоци..."

У бројним писмима кнезу Александру Карађорђевићу, Илија Гарашанин покреће питање изградње Тополивнице да би 1850. била донета одлука да у Крагујевцу почне изградња најважније српске фабрике. Након две године завршени су грађевински радови, а тадашњи начелник Војног одељења Константин Магазиновић позвао је у Србију француског тополивца Шарла Лубрија са задатком да лије топове "по француској системи". Првом ливењу топова присутвовао је лично кнез Александар Карађорђевић који је Лубрија "богато даривао".

Велики траг у развоју Тополивнице оставио је инжењер Тодор Тоша Селесковић. На светској изложби у Паризу, тада Војно-технички завод представио је 40 производа и пет машина. Награђени су са пет сребрних и једном бронзаном медаљом.

Уредник и аутор: Божидар Ђуран
Обрада: редакција Актуелности

број коментара 0 Пошаљи коментар