Трезор: Задужбинари

Станко Стојиљковић и његова "Галаксија"

Станко Стојиљковић рођен је 1948. у селу Островица, у близини Владичиног Хана. Дипломирао је журналистику на Факултету политичких наука, новинарством се бави од 1972, објавио је неколико хиљада чланака, интервјуа, есеја и истраживања. Писао је у "Политици", "Експрес Политици", магазину "Политикин свет", часопису "Свет компјутера", био главни уредник часописа "Галаксија" и "Новог Експреса". У "Политици" је 1989. покренуо и почео да уређује рубику Наука и технологија, осмислио је и рубрику посвећену дигиталним технологијама, прву те врсте у нашој штампи. У истом листу 2011. покреће и уређује месечни магазин НИТ (наука, информатика и технологија), који је после годину дана престао да излази због мера штедње. Објавио је и књиге Кунг фу - кинески карате (с Бранимиром Шегвићем), Сизиф трећег смера - погледи на науку (и живот) из мртвог угла и Мозак на чипу - хоће ли машине искоренити људе. Први је добитник награде за ИТ новинарство, и добитник Награде за ИТ публицистику "ИТ глобус".

Галаксија поново јаше после 18 година - Гост данашњег Трезора је новинар и публициста Станко Стојиљковић, дугогодишњи главни уредник научно-популарног часописа "Галаксија". Станко Стојиљковић поново је покренуо то издање у штампаном формату, након готово осамнаест година од гашења. Својевремено један од најбољих научно-популарних часописа у бившој Југославији, покренут је 1972. године, а Стојиљковић је био главни уредник више од три деценије. Часопис је излазио до 2001. године. Обновљена "Галаксија" почела је поново да стиче читаоце најпре на интернету пре две године, да би се потпом појавила и у штампаном издању. Станко Стојиљковић, иако новинар, а не и научник, у српској науци присутан је више четири деценије. Он је врсни хроничар српске науке и њен истински поштовалац.

- Учесници: Станко Стојиљковић, новинар и публициста; саговорник Бојана Андрић
- Уредник истраживач Милена Јекић Шотра, техн.вођство Душан Мартиновић и дежурна посада Студија 3, контрола камере Бранко Вучић, сниматељ звука Антон Колески, дизајнер светла Добривоје Марковић, камермани Слободан Момчиловић, Дарко Докмановић, Драган Матијевић, организатор  Гордана Грдановић, видео миксер Звездан Дамјановић, редитељ Катарина Рогић, графичка обрада Милена Марковић, монтажер Александар Андријевски, уредник Бојана Андрић
- Снимано 17. септембра 2018, премијерно емитовање; Редакција за историографију

Наука 69, одломак - Прилог је посвећен првим електронским рачунарима, њиховој изради и примени у привреди и индустрији у Југославији, којих у том моменту има десетак. Садржи филмске прилоге из београдског "Михајла Пупина", уз коментар др Велимира Костића и из Америке, о убрзаном  развоју рачунарске технологије и будућности врло блиској какву данас познајемо.

- Учесник: Александар Ђулејић
- Уредник Иља Слани, редитељ Јелашин Синовец
- Премијерно емитовано 2. априла 1969;  Редакција научног програма, уредник Војислав Чолановић

број коментара 0 Пошаљи коментар