Час анатомије: Од споменика победи до Победника

Наг и "без шајкаче и опанака", како је одмах приметила тадашња штампа, "на гребену града Београда, на ушћу Саве и Дунава" једног октобарског дана 1928. године, освануо је Победник.

Дело вајара Ивана Мештровића временом је постало симбол. Заштитни знак Београда. Препознају га они који знају готово све о историји његовог настанка као и они који о свему знају мало или нимало.

Ново издање Часа анатомије, у данима када Победник иде на рестаурацију и када се много говори о естетици урбаног простора и естетском планирању у садашњости, посвећујемо управо Победнику, историји његовог настанка и симболичком потенцијалу који има.

Прича о Победнику прича је о односу модерног и традиционалног, митског и стварног, уметнику и контексту у којем уметник ствара. Могло би се рећи да је Победник Ивана Мештровића феномен и тај феномен анализирају, уметник Мрђан Бајић, историчар Станислав Сретеновић и историчар уметности Игор Борозан.

Уреднице емисије: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац
Реализаторка: Маја Мандић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Час анатомије Час анатомије

Аутор:
РТС

Учитељи су и ученици, уметници су и критичари, актери на културној сцени су истовремено и аналитичари те сцене. [ детаљније ]