Нови српски умови, 3. епизода

Савремени живот је незамислив без поузданог снабдевања енергијом. Међутим, највећи постојећи извори енергије се бесповратно троше, а при том доводе до климатских промена, угрожавају животну средину и здравље људи.

Како би се томе стало на пут, напори светске и европске заједнице усмерени су ка стварању услова за производњу и складиштење чисте енергије из обновљивих извора али и ка подизању свести људи о енергетски одговорном понашању.

Са овим горућим светским проблемима ухватили су се у коштац и млади инжењери из Института Михајло Пупин у Београду кроз низ научно-истраживачких пројеката.

Својим идејама доприносе унапређењу постојећих али и развоју иновативних технолошких решења намењених како добављачима енергије и пружаоцима услуга, тако и индивидуалним потрошачима. Интензивно раде на стварању паметне мреже, односно напредних управљачких система и механизама који имају за циљ да изађу на крај са све већом потрошњом енергије, променљивошћу и неуправљивошћу обновљивих извора.

Док за потребе индивидуалних потрошача развијају иновативна решења која истовремено помажу људима да идентификују непотребно расипање енергије, науче их како то могу да избегну и мотивишу их да буду проактивни, понашају се енергетски одговорно, а све то уз помоћ и примену савремених ИКТ технологија.

број коментара 0 Пошаљи коментар