Човек и предео: Путевима на два точка

Бицикл је настао у Европи још у 19. веку, али откриће бицикла није везано за одређену годину или конкретног изумитеља. Модел бицикла из 1885. године најчешће се сматра првим модерним бициклом.

Од тада се основни концепт бицикла није битно мењао, осим што су данашњи бицикли далеко лакши за управљање и сигурнији. Претпоставља се да данас на свету постоји преко милијарду бицикала. У августу 1979. године отворена је прва бициклистичка стаза у Београду. То је стаза коју и данас познају многи Београђани, дуга је 1.800 метара, широка 2,5, а протеже се од Ушћа до Хотела "Југославија". До тада је место за бицикле било резервисано искључиво по парковима и тротоарима, а они који су се усудили да возе коловозима веома су ризиковали.

Стање на терену, данас је далеко од онога какво бисмо желели да буде. Алтернативни предлози, попут идеје да се старе напуштене железничке трасе користе за зелене стазе заинтересовали су многе. "Јуче ћиром, сутра бициклом", главни је мото концепта зелених траса којима су некада ишли возови. Пројекат је деценијски познат у свету и подразумева коришћење тих стаза за туристе и рекреативце, пешаке, бициклисте, нордијске скијаше или за оне који јашу коње. Понегде се обнављају и поново користе и атрактивни делови старих пруга на којима се уводе туристички возови. Често се и на још увек сачуваним шинама користе посебна возила која се крећу пругама уз погон педалама, а напуштене железничке станице постају привлачна места за одмор. Широм Европе, бициклисти и пешаци увелико користе хиљаде километара стаза. У Србији постоји око 1.300 километара оваквих могућности. Део је претворен у градске улице и булеваре, а већи део је неискоришћен.

У Ужицу ће вас с поносом позвати на дружење на својој зеленој стази дуж некадашње трасе старог Ћире, од хидроцентрале на Ђетињи до Стапарске бање. У Прибоју представити, концепт, идеју, жеље и планове, а бициклисти жалити што и даље причамо само о делићима Еуровело стаза.

Сценариста: Милица Барјактаревић
Уредник: Јелена Радовић Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар