Студио знања: Пупинизација

Био је Србин који је остварио амерички сан, научник и изумитељ који је за собом оставио велико дело, најбољи лобиста кога је Србија имала у Америци, хуманиста, мецена, писац. Себи је наденуо средње име Идворски због љубави према отаџбини и пореклу. Говоримо о Михајлу Идворском Пупину на 165. годишњицу његовог рођења.

Верификовао је много вредних патената, проучавао електромагнетне феномене, електичну резонанцу, пронашао X зраке, а његов најпознатији проналазак су калемови, којима је повећао домете телефонских линија.

Учествовао је у формирању НАСЕ, био председник Њујоршке академије наука, институционализовао физику у Америци, а такође био је и члан Француске академије и Српске краљевске академије наука и уметности. Имао је 18 титула доктората и почасних доктората.

Са нашим гостима расветлићемо лик и дело Михајла Пупина. То су: професор др Милан Распоповић, један од оснивача Математичке гимназије, професор др Бранко Ковачевић, са Електротехничког факултета и др Драгољуб Цуцић, директор Регионалног центра за таленте "Михајло Пупин" Панчево.

О Пупиновом лику сазнаћемо и од Петра Петровића, вишег кустоса у Народном музеју и чувара легата Михајла Пупина. Угостили смо и Саву Сајка, редитеља анимирано-документарних филмова "Михајло Идворски Пупин - пут ка светлости" и "Пут према светлости". Фотеља нам је овога пута резервисана за историчара науке Александру Нинковић Ташић, председницу Образовно-истраживачког друштва "Михајло Пупин".

Наравно неизоставни део емисије је и музика. Угостили смо и Модус Вивенди квартет, који ће нам дочарати музику епохе.

Пупин је често говорио: "Човек мора бити положен на три стуба: два су наука и религија, а трећи, онај најважнији, на који се ослања дух човечији, је уметност". Зато је наш гост и Бора Дугић, мајстор фруле, који ће нам говорити о Пупиновом колу и пасторали, који су део нашег културног наслеђа.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ: Винка Мариновић
Ководитељ: Јована Арсеновић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 Пошаљи коментар