Хоризонт: Сан о бесмртности

Да ли бисте желели да живите заувек? Један човек је уверен да ће за тридесет година то бити могуће.

Димитрије Ицков је човек који је богатство стекао захваљујући интернету, милионе долара улаже у истраживања технологије која би омогућила бесмртност. Окупио је најчувеније неуронаучнике, роботичаре, истраживаче свести и свесности, не би ли развили систем који ће омогућити да избегнемо своју билошку судбину.

У епизоди "Сан о бесмртности" упознаћете Ерику, робота најсличнијег човеку и његовог творца који сматра да ћемо кроз роботе превазићи ограниченост трајања на земљи. Представљени су и резултати највећег пројекта из неуронауке на свету, мапирање активности појединачних делова мозга, који би требало да омогући преношење људске свесности на рачунар. Видећете постојећу технологију за повезивање људског мозга са компјутером кроз пример како човек са квадриплегијом мислима контролише роботску руку. Чућете и мишљење оних који сматрају да је немогуће и непотребно радити на таквим технологијама.

Епизода "Сан о бесмртности", у којој Хоризонт улази у фантастични свет Димитрија Ицкова и представља науку која стоји иза његовог сна о учитавању људске свести у компјутер, на програму је у уторак, 10. септембра у 22.30, на РТС 2.

Уредник страног програма Редакције научног програма РТС Марија Стевановић.

број коментара 0 Пошаљи коментар