Визионари научне фантастике: Х. Г. Велс

Визионари научне фантастике је америчка документарна серија о животу и раду најзначајнијих стваралаца научне фантастике. Аутор, Ридли Скот открива на који начин су предвиђали живот у будућности и можда инспирисали да њихове футуристичке визије постану део наше свакодневице.

Херберт Џорџ Велс је до детаља предвидео невероватан напредак науке и технологије. Али прогањало га је једно питање: Да ли ће човечанство само себе уништити?

Његове приче нису говориле само о будућим научним достигнућима, већ и о томе шта ће човек радити користећи се науком. Бринуо је да ће злоупотреба науке имати последице апокалиптичких размера - предвиђа ратове који ће се водити хемијским оружјем, појаву тенкова и ласерског оружја и нуклеарног оружја. Крајем деветнаестог века написао је четири класична романа с темама из научне фантастике: од оних о Марсовацима, до путовања кроз време, па све до невидљивости.

Са идејом о четвртој димензији стварности и временској машини, научницима који креирају нове врсте и нова смртоносна оружја, цео век је био испред свог времена. Какав ће бити ефекат новог изума - Велс у својим причама не оставља много простора за сумњу у то којим путем он мисли да ће човек кренути.

Докле сеже машта писца научне фантастике и које су од његових многобројних визија постале стварност у нашој садашњости гледаоци ће сазнати у епизоди серијала "Визионари научне фантастике - Херберт Џорџ Велс"

Уредник Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар