Мира Адања Полак: Ексклузивно

Важно је памтити - Агнеса Еремија

Агнеса Еремија прославила је свој стоти рођендан окружена својим ђацима. Дувала је свећице.

Горан Мусић био је њен ученик који је о својој разредној направио филм где је њена казивања преточио у документарни филм. Годину дана одлазио је код своје разредне и бележио њена сећања. Како сам каже никада о њој њени ученици нису много знали.

На стоти рођендан Агнесе Еремије дошли су њени ученици и тако је настао овај ТВ запис који говори о сећањима, препознавању истина, емотивним улагањима професора у своје ученике, значају професора у формирању личности сваког појединца.

Занимљив је и тај неизбрисан емотиван траг који сваки професор оставља на свог ђака. Све се то види у "првих сто година" документарног записа Горана Мусића који је приказан у једној од сала Коларчевог Универзитета где су ђаци дошли да виде своју разредну на филму.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 07. јул 2019, 15:36) - Димитрије Јаничић [нерегистровани]

Ни реч о есперанту

Агнеса је уз све остало велики љубитељ есперанта. Филм је почела на том језику, пева је на том језику, преводила је Андрића, Ћосића, Киша на есперанто, а превела је и књигу о Корчаку са есперанта. За прошлогодишњи светски конгрес радника есперантиста у Крагујевцу превела је народне песме Косовскохг циклуса, штампала их као књигу, платила штампуи, а онда поклонила по један примерак књиге учесницима конгреса. На страну сви курсеви овог језика које је одржала и стално присуство есперантиста у њеној свакодневици.
Ја се једино надам да ће Мира једну емисију посветити међународном језику Есперанту у Србији, а тај језик у Србији и књижевно постоји дуже од 100 година.
Иначе, хвала за емисију о Агнеси, заслужила ју је.