Институције Србије у Великом рату

Народна банка Србије у Великом рату - Спасавање трезора

У оквиру Програма обележавања стоте годишњице Великог рата образовно научни програм је средствима Министарства културе и информисања реализовао серијал о функционисању институција Србије током, овог до тада највећег ратног обрачуна у светској историји. Такође, први пут је забележено да једна држава функционише у свим нивоима државне власти у егзилу, чак и онда када је цела државна територија била окупирана.

У овој седмој епизоди серијала пратимо пут и рад Народне банке Србије од аустроугарске објаве рата па све до коначног ослобођења и повратка у отаџбину.

Захваљујући вештини, брзом реаговању и предвиђању ратне ситуације драгоцености Народне банке су спасене.

Спасавање трезора Народне банке и данас, после стотину година личи на сценарио каквог доброг трилера или акционог филма. Захваљујући детаљним белешкама члана Надзорног одбора Народне банке, Мате Јовановића, ми данас знамо под каквим драматичним околностима је спасаван трезор и друге драгоцености, што је касније омогућило финансирање и државе и војске током четворогодишњег ратовања и страдања.

Емисија прати евакуацију трезора Народне банке почетком рата у Крушевац, потом евакуацију важне документације, која је под непријатељском ватром, у једној брзој акцији запрежним колима пребачена у Ресник, а онда у Крушевац. Гледаоци ће моћи да сазнају више о функционисању Народне банке у Крушевцу, све до велике непријатељске офанзиве у јесен 1915. године. У то време је штампана и новчаница од 50 динара, у народу прозвана "пегавац" која се најкраће задржала у оптицају, а чије идејно решење је урадила сликарка Бета Вукановић. Даље емисија прати драматичну евакуацију Народне банке из Крушевца до Ниша, а потом пругом Ниш - Солун до Грчке. Била је то дословна трка са временом која је добијена захваљујући једном фалсификату и прекорачењу овлашчћења Аврама Левића.

Народна Банка Србије је из Солуна пребачена у Марсеј, где је радила до почетка 1919. године када је почела акција за њен повратак у отаџбину. Најзад целокупна имовина Народне банке Србије је после 4 године и 4 хиљаде пређених километара враћена у своју стару зграду, у трговачком делу Београда, у близини Саборне цркве, где се и данас налази.

Сценариста и уредник Милица Бајић Ђого, директор фотографије Васко Васовић, монтажер обрад Поповић, режија Лела Јанић и Милица Бајић Ђого.

број коментара 0 Пошаљи коментар