Кафка српски Писац

Деведест пет година је прошло од смрти Франца Кафке, а овај писац је и даље један од најпопуларнијих код нас, толико да га можемо сматрати српским писцем.

Најновија судска пресуда швајцарског суда којом ће хиљаде страница исписаних Кафкином руком престати да буду власништво потомака Макса Борада и постати својина човечанства, још један је повод за снимање ове играно-документарне емисије у продукцији Документарног програма РТС.

Ко је био Кафка? Ко је постао Кафка? Да ли је данас могуће раздвојити мит о Кафки од самог писца? Да ли је Кафка једноставно спао на геџет довољно добар да се нађе на отварачу за чешко пиво?

Ово су само нека питања која покреће ова емисија. Саговорници уредника и водитеља Александра Гаталице су зналци и приврженици Кафкиног дела: од професора Драгана Стојановића, преко преводиоца Кафкиног "Процеса" Јовице Аћина, познаваоца Кафкиног дела Јелене Костић Томовић, до младог писца Тадије Чалуковића који има само шеснаест а Кафка је, према његовим речима, на њега извршио највећи утицај.

Посебну драж емисији даје млади глумац Јоаким Тасић у улози Франца Кафке. Јоаким Тасић у емисији "Кафка српски писац" говори најпознатије делове из Кафкиних дела, изговара најпотресније делове писама упућених Фелици Бауер, казује делове из Дневника писца и појављује се у двема инсценацијама по приповеци "Преображај" и према роману "Процес".

Емисија је снимана у Студију 4 РТС, уз коришћење кружног фара и технички најнапреднију 2К резолуцију. 

Директор фотографије: Драгослав Бојковић
Сценографија: Мира Андрејевић
Монтажа слике: Душан Заложник
У улози Франца Кафке: Јоаким Тасић
Сценарио: Александар Гаталица
Режија: Иван Милановић

Четвртак 20,25, Други програм РТС

број коментара 0 Пошаљи коментар