Драмски понедељак: Последње совуљаге и први петли

Класици телевизијске драме - Света Лукић

Трећи наслов у "Драмском понедељку" у јуну, из циклуса који смо насловили "Класици телевизијске драме - Света Лукић", биће телевизијски филм "Последње совуљаге и први петли". Филм је снимљен 1983. године у режији Здравка Шотре, а емитујемо га 17. јуна 2019. године.

ТВ филм "Последње совуљаге и први петли" одиграва се у Београду, крајем Другог светског рата. Док се воде борбе за ослобођење града у вили породице Стричевић на Дедињу окупљају се припадници три генерације. То су представници предратне буржоазије, као и њихова деца која слуте ново доба и која су повезана са скојевцима. Старији су збуњени и очекују даљи равој догађаја прижељкујући обнову некадашњих друштвених односа.

Неизвесност се повећава када у кућу бане Марко, члан породице, који је управо напустио своју четничку групу тражећи спас у бекству. Током дуге ноћи, уз топовску паљбу и детонације, развијају се до краја кризне ситуације и сукоби у породици. Велики историјски догађај - ослобођење и револуционарни покрет - прелама се у судбинама појединаца најављујући слом грађанског друштва и успостављање новог поретка.

Улоге тумаче: Бранка Петрић, Светлана Бојковић, Жика Миленковић, Оливера Јежина, Капиталина Ерић, Миодраг Радовановић и Мирјана Јоковић

уредник циклуса: Марко Новаковић
режија: Здравко Шотра
сценарио: Света Лукић
директор фотографије: Мирослав Воркапић
сценограф: Предраг Николић
костимограф: Вера Стојановић

број коментара 0 Пошаљи коментар