Хоризонт: Лечење Алцхајмерове болести

Уколико се лечење почне довољно рано, можда бисмо сасвим спречили појаву Алцхајмерове болести због које све више људи данас губи памћење. Можда у не тако далекој будућности више никад од ње нећемо морати да стрепимо.

Упркос огромном труду, научници досад нису успели да спрече развој проклетства нашег доба - Алцхајмерове болести. Ипак, најновија истраживања отворила су нови фронт у рату против ове опаке болести. Нове технологије омогућавају да видимо њене симптоме много раније него икад пре. Широм света испитује се читав низ лекова усмерених да делују у почетним фазама ове болести. Први резултати су изузетно занимљиви и указују на то да ови лекови ублажавају симптоме, због чега су научници уверени да су на корак до проналаска лека, и да лечење овим експерименталним лековима означава освит нове ере истраживања о превенцији Алцхајмерове болести.

У новој епизоди Би-Би-Сијеве документарне серије Хоризонт (BBC, Horizon, Curring Alzheimer's) сазнаћете став науке према све учесталијем неуролошком обољењу, као и о новим приступима за његово лечење.

Можемо ли заувек стати на пут проклетству званом Алцхајмерова болест, сазнаћете у емисији која је на програму у уторак 04. јуна, у 22.27 на РТС 2.

Обрада Редакција научног програма РТС
Одабрала Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар