Трезор

Сећања на професора ЕТФ-а Петра Правицу и директора програма Владислава Митровића

Проф. др Петар Правица, професор и декан Електротехничког факултета у Београду, председник Југословенског одбора IAESTE и Националног комитета IAESTE Србија (Нови Сад, 27.09.1931 - 26.04.2019)

Слатка мука око звука, први део - Основни појмови за разумевање триптиха под истим насловом су:  Удружење аудио инжењера (AES), једино професионално друштво посвећено искључиво аудио технологијама, основано је у Сједињеним Америчким Државама 1948, а данас је међународна организација која уједињује аудио инжењере, креативне уметнике, научнике и студенте широм света промовишући напредак у аудио технологији. Српска AES секција је настала 1991. године, када је и примљена у чланство матичног Међународног удружења. Захваљујући великом ентузијазму појединаца и жељи да се промовише струка Српска AES секција већ 25 година негује традицију окупљања и размене знања и искуства инжењера који се баве акустиком и аудио технологијама. TAKTONS подразумева Међународно такмичење професионалних сниматеља звука за најбољи снимак из Јавних радиодифузних сервиса, Међународну изложбу произвођача врхунске професионалне аудио опреме, предавања из области акустике, аудиомерења и снимања звука са презентацијама нових технолошких достигнућа. Ову јединствену манифестацију организовао је Радио Нови Сад под покровитељством Југословенске Радио Телевизије у годинама између 1982. и 1990. Нестајањем ЈРТ-а уследила је пауза од 11 година, а затим је са кратким прекидима и тешкоћама, TAKTONS усталио своју бијеналну редовност у Новом Саду. О свему томе и о личним искуствима, узорима, властитим открићима и признањима говориће се на скупу изузетних стваралаца из области инжињеринга и дизајна звука.

- Учесници: Проф др Хуснија Куртовић, проф. др Петар Правица, дипл. инж. Милан Орлић, некадашњи технички директор Радио Београда; дипл. инж. Зоран Кецојевић, директор Лола аудио д.о.о; Горан Шакота, директор AVC-PRO;  Дејан Тодоровић, директор Dirigent acoustics; дипл. инж. Мирјана Михајловић, главни инжењер аудио технологије РТС
- Инцијатор и домаћин скупа, сниматељ и монтажер Зоран Буловић
- Снимано 15. октобра 2017. у "Бул-Про Студију"; премијерно емитовано15.01.2018. у "Трезору"

In memoriam Владислав Митровић - Владислав Митровић (Свилајнац 31. март 1923 - Београд, 05. јун 2012) је завршио Правни факултет у Београду. Новинарством је почео да се бави 1945. у пожаревачком листу "Реч народа" као уредник. Од 1946. до 1951. био главни и одговорни уредник "Студента". Од пролећа 1952. до пролећа 1956. био је  уредник спољно-политичке рубрике у Радио Београду. Од 1956. учествује у организовању новог медија - телевизије: прво као главни уредник Информативног програма, а од 1959. године директор програма. Првог децембра 1962. враћа се штампаном медију, у "Политици" је уредник Унутрашњег сектора, затим заменик главног уредника и ту и завршава своју професионалну каријеру 1986. године. Био је секретар Удружења новинара Србије, народни одборник Скупштине града, и један од оснивача Фудбалског Клуба "Црвена звезда". Био је драгоцен сарадник Редакције за историографију, а на свечаности поводом 50 година рада Телевизије Београд као један од најстарији чланова ТВБ засадио је брезу испред првог Студија на Сајму. За данашњу емисију коришћена је изјава Митровића за емисију Они су били први.
 - Снимано 30.06.2005, премијерно емитовано 23.08.2005; Редакција за историографију, уредник Бојана Андрић

број коментара 0 Пошаљи коментар