Трезор

Изложба фотографија Томислава Петернека о "уништавању постојања једне земље"

45 Паклених ноћи над Београдом - Током марта 2017, у Малој галерији Дома војске у Београду, одржана је 57. самостална изложба мајстора фотографије Томислава Петернека. Није случајно ова изложба чувеног уметника фотографије одржана баш у овом здању. Наиме, Дом војске је био главни прес центар током НАТО агресије на нашу земљу 1999. године, одакле су се текстови и фотографије слале у свет. Фотографије које су овде биле изложене настале су у првих 45 дана бомбардовања, а јавност је имала прилику да их види још за време трајања агресије у малој галерији продавнице "Никон" у улици Вука Караџића.

Сам Петернек нам открива неке личне приче, утиске и осећања која су се јављала у њему док је радио фотографије, али и она која се јављају са временском дистанцом од 18 година. О снимању за време бомбардовања и боравку по крововима Београда као што је Хотел "Славија", зграда "Генекса", о страху не од бомби него да ли ће успети на време да развије филмове и пошаље Француској агенцији "Сигма" за коју је тада био акредитован, па даље о концепту ове изложбе, о утисцима посетилаца, о даљем излагању по Србији, чућемо данас у "Трезору". У одвојеном делу, ту је и реч историчара уметности Душана Миловановића, који је добар познавалац Петернековог дела, а писао је и текст за каталог ове изложбе.

Учесници: уметник фотографије Томислав Петернек, историчар уметности Душан Миловановић, саговорник Бојана Андрић

Уредник-истраживач Милена Јекић Шотра, сниматељ Владимир Јовановић, сниматељ звука Љуба Јовановић, микроман Бранко Вуканац, сарадник-сниматељ Милена Јекић Шотра, расветљивач Зоран Николић; дежурна посада Студија 3, организатор Гордана Грдановић, графичка обрада Милена Марковић, монтажери Јасмина Петровић, Бранислава Теодосић, Љубомир Плављанић; аутор Бојана Андрић

Снимано 23.03. и 22.05.2017, премијерно емитовано 06.06.2017; Редакција за историографију

Крај Миленијума - овај кратки филм, у продукцији "Бикић филма", који је својевремено добио Гран при на Фестивалу документарног филма у Београду, састављен је од Петерникових ратних фотографија са простора бивше Југославије, уз музику Ксеније Зечевић. Томислав Петернек снимио је оно што обичан човек доживљава у рату, свој архив ставио је на располагање редитељу Николи Стојановићу и тако је настао овај потресни филм. Поднаслов филма гласи: Петеренкова визија пакла у седам фрагмената.

Аутор фотографија Томислав Петернек, сниматељи Ненад Пукмајстер, Благоје Лупа, Радослав Владић; снимање и обрада звука Милан Стојановић, Светоллик Зајц; монтажер Соња Ђорђевић, композитор Ксенија Зечевић, сценариста и редитељ Никола Стојановић

Произведено 1995, Студио Бикић; приказано 06.09.2016, 06.06.2017. у "Трезору"

Са тајне локације - са једне Бета касете која је преживела тајне локације привремених редакција, снимања и монтажа током Нато агресије, изабрали смо два снимка, један је из априла 1999, немонтиран снимак бомбардовања Генералштаба на углу Милошеве и Немањине, када су оштећене и друге зграде у околини, уз погибију и рањавање затечених грађана.

Репортерска екипа РТС-а провела је ноћ и дан на том месту. Други је снимак из маја 1999 (можда и једини сачуван примерак) музички спот у којем учествују сви глумци Атељеа 212, сниман за време бомбардовања у самом позоришту. Писац текста Горица Поповић, композитор Ненад Петровић; продукција Атеље 212, Зептер цреативе студио, 3Д.

Приредили: Милена Јекић Шотра, Борислав Ристовић, Немања Влајковић, Гордана Грдановић, Ана Милићевић, Љубомир Плављанић, Бојана Андрић

Снимано 12.04.2007, премијерно емитовање; Редакција за историографију

 

број коментара 0 Пошаљи коментар