Добро је, добро је знати...

Да ли у реченици "док се мудри намудроваше, други се наживеше" осим неке ироније, има можда и научне истине?

Мигренозне главобоље су свуда присутне и испитивање о учесталости главобоља овог типа је глобално. У свим земљама, рађена су испитивања и утврђена је учесталост мигренозних главобоља, приближно, свуда иста, око 12%. Утврђена је и занимљива чињеница да богатије и боље едуковано становништво чешће болује од мигрене.

Научна истраживања су бројна. Технологије напредују. Побољшана дијагностика, све савременија терапија. У овој емисији серијала Добро је, добро је знати... питамо др Срђана Сретеновића да ли савремена наука има решење за најстарији познат проблем - главобољу. Иако нас је све некада болела глава, сада имамо прилику да видимо научну страну главобоље, откријемо врло компликован механизам бола и чујемо важне савете. Упознаћемо се и са карактеристикама особа са мигреном у општој урбаној популацији. Дискутоваћемо да ли бели шум може да буде лековит а бука провокатор ове патологије.

Пажњу посвећујемо и подстицању нервног система музиком, конкретно методом коју је пре 50 година открио др Алфред Томатис. Сазнаћемо зашто се и када ради ЕЕГ-у једна од дијагностичких процедура али и како се на основу таквог праћења активности мозга може спроводити терапијска процедура неурофидбек.

Уредник и водитељ је Маријана Вук Мрђа, редитељ Драгица Гачић, организатор Срђан Бољевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар