ТВ Фељтон: Дани комедије у Јагодини - Шта је смешно?

Полазећи од програма овогодишњег фестивала "Дани комедије" у Јагодини, емисија истражује природу смеха у нашој актуелној комедиографској продукцији.

У разговорима са ствараоцима представа "Ноћна стража" Бориса Лијешевића, "Шупљи камен" и "Балкански шпијун" Татјане Мандић Ригонат, "Тенор на зајам" и "Укроћена горопад" Оливере Ђорђевић, "Женидба" Милана Караџића и "Љубав у Савамали" Даријана Михаиловића, испитује се зашто је наше тло плодно за трагикомедију. Црни хумор је близак нашем менталитету, публика га воли, при чему има и упадљиве уметничке вредности, због сложености значења, његове двоструке природе. Такве комедије на битан, забаван и двосмислен начин говоре о нагомиланим проблемима света у коме живимо, при чему су често критички провокативније од драме. Јонеско је писао да је комедија понекада озбиљнија и црња од трагедије, јер комедија убија људске вредности, а трагедија "само" људе.

У емисији ће учествовати писци Душан Ковачевић и Николај Кољада, редитељи Горан Марковић, Милан Караџић, Борис Лијешевић, Даријан Михајловић, Татјана Мандић Ригонат, Оливера Ђорђевић, глумци Феђа Стојановић, Горица Поповић, Рада Ђуричин, Даница Грубачки, Милан Васић, Јасмина Стојиљковић и Љубомир Бандовић, Добрица Милићевић, уметнички директор фестивала "Дани комедије" и Небојша Брадић, селектор фестивала.

Аутор и уредник Ана Тасић
Редитељ Марко Шотра

број коментара 0 Пошаљи коментар