Милена

Филм Милена је документарно-играна стуктура о интригантном животу и раду чувене мултидисциплинарне уметнице Милене Павловић Барили (Пожаревац, 1909. - Њујорк, 1945.), о њеном специфичном и аутентичном сензибилитету и о њеном утицају на савремену уметничку сцену и младе уметнике различитих струка који се инспиришу њеним радом.

Филм преплиће и спаја прошлост и садашњост кроз женски уметнички сензибилитет који путује кроз време; бави се Миленом као креативним путоказом, третирајући и мање познате сегменте њеног стваралаштва - фантастичну поезију и комерцијални дизајн који је радила између осталих и за чувени часопис "Vogue", а говори и о стању у институцијама културе у Србији некада и сада.

У филму се појављују људи који су се у свом раду сви бавили Миленом: редитељ Ђорђе Кадијевић, филолошкиња Аделе Мацола, књижевнице Мирјана Митровић и Мирјана Бјелогрлић Николов, илустраторка Бојана Димитровски, историчарке уметности Ирина Суботић, Жана Гвозденовић, Оливера Јанковић, модна дизајнерка Ингрид Хуљев, као и разни млади уметници и студенти који стварају инспирисани Миленом сопствена дела.

Режија: Чарна Радоичић

број коментара 0 Пошаљи коментар