Културни центар

Театар на раскршћу, први фестивал драме и позоришта балканског културног простора, нови је догађај на културној фесивалској сцени и повод да почетак емисије посветимо питању перспективе културне сарадње у регионау и на Балкану.

О условима за процес регионалне културне сарадње, њеним резултатима и значају који може да има, у Културном центру говоре позоришни критичар Александар Милосављевић, професорка и оснивачица фестивала На пола пута који се већ четрнаест година одржава у Ужицу Ружица Марјановић, црногорски писац Огњен Спахић и књижевни критичар и уредник издавачке куће Партизанска књига Владимир Арсенић.

Гост недеље је редитељ Лордан Зафрановић.

Представљамо књигу албанског писца Стефана Чапаликуа, Свако полуди на свој начин, фестивал Гласови у нама који се представио у простору биоскопа Балкан, анализирамо управо завршен 66. фестивал документарног и краткометражног филма, подсећамо на лондонску фазу Дисциплине кичме која је ових дана добила своје винилско издање, представљамо тандем Сташа Бајац - Ђурђа Тешић и позоришни комад Овај ће бити другачији. Тим поводом, истражујемо процес успостављања родне равноправности у уметности позоришта. Рубрика Јубилеј посвећена је првом издању Андрићеве Проклете авлије. Текст је први пут објављен 1954. године и од тада је вечита инспирација читаоцима али и уметницима. Литвански редитељ Аудрус Стонис за нашу рубрику Танка линија говори о позитивним и негативним аспектима живота и рада у условима савременог либералног капитализма.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Одговорна уредница Редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредница емисије: Марија Ненезић
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Редитељ: Иван Буквић

број коментара 0 Пошаљи коментар