Студио знања: Светлост

Она је извор живота, наде, здравља, љубави, може да буде заслепљујућа, често и опасна, али без ње не можемо да замислимо свој опстанак. Једноставно, таква је - њено величанство - светлост. И управо зато, ове недеље у "Студију знања" тестирамо њене границе и могућности, ако их уопште има.

Шта је уопште светлост, зашто је толико брза, због чега је некад видимо, а некад не, у којој мери вештачкој светлости полази за руком да имитира природну и која је њена улога у интернет револуцији откриће нам проф. др Петар Кочовић са Универзитета Унион - Никола Тесла.

Добро светло је један од основних критеријума за настанак исто тако добрих, квалитетних и лепих фотографија. Како да то постигнемо користећи дневно, али и вештачко светло објасниће нам фотограф Јелена Јованов.

Да ли и у којој мери наше распожење зависи од количине светлости којој смо изложени објасниће нам психолог проф. др Кристина Брајовић Цар са Факултета за медије и комуникације.

Коју су улогу светлост и Сунце имали међу различитим културама и народима откриће нам етнолог и редитељ, Младен Милосављевић. Шта је фототерапија и како светлост може да нам помогне у лечењу здравствених проблема објасниће нам докторка Светлана Ђуришић, дерматовенеролог из Ординације "Дерматим".

Да нису фотографи једини који познају светлосне трикове показаће нам мађионичари Дејан Ђурђевић Пикси и Вељко Радић Зека. Они ће нам демонстрирати како уз помоћ светлости одређени предмети могу да левитирају. 

У нашој публици је екипа која је у свом раду спојила науку и уметност - а како? Кроз плес. Видећете и то током емисије. Реч је о правом светлосном перформансу који ће нам извести чланови школе "УВ денс".

Светлост, а пре свега сунчева светлост је одувек била инспирација бројних музичара. Ми ћемо се у данашњој емисији подсетити само неких од познатих песама које илуструју ову тему. У томе нам помажу Марија Матић и Милица Копривица.

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 Пошаљи коментар