Наука 2019: Како истражују физичари?

Нано-структуре, графен, нови и јефтини материјали са суперпроводним својствима који штеде енергију, нове теорије, инспирација су за физичаре овог доба... Заједничке су им креативност и жеља да сазнају од чега је настао универзум, како је постао наш свет и ми у њему.

Како је изгледао наш универзум на почетку? Да ли ли ћемо икада свет око нас описивати помоћу нове, свеобухватне "квантне теорије гравитације"? Како нам познавање особина кварк-глуонске плазме може пружити увид у изглед универзума одмах након Великог праска?

Осим ових, теоријских истраживања, физичари имају за задатак и да створе савршене материјале за потребе савремених технологија, који ће се лако правити од доступних састојака, по прихватљивој цени. Уз минимално угрожавање животне средине, у чијој процени квалитета учествују.

Истраживања којима се баве физичари залазе и у област друштвених и хуманистичких наука. Употреба математичких алата и тзв. великих података, уз истраживачки концепт теоријске физике, омогућили су развој нових научних области попут социофизике и еконофизике.

Међу њиховим постигнућима, нека ће наћи примену у привреди и новим технологијама. За друга, за сада, биће места само у научним часописима.

Како се стиже до одговора на питања присутна од постанка човека сазнаћете од истраживача Института за физику у Београду, у емисији Редакције научног програма "Наука 2019 - Како истражују физичари" која је на програму у петак, 29. Марта у 18.30 на РТС 2.

Уредник Марија Стевановић
Редитељ Милица Митровић

број коментара 0 Пошаљи коментар