Културни центар

Шта једном друштву уметник оставља у наслеђе а шта друштво чини за уметника?

Ово питање постане део дневног реда увек када се у јавном простору говори о кокурсима. Ново издање Културног центра истражује: колико конкурси које расписују Град, Министарство културе и информисања те неке институције доприносе виталности једне културне заједнице и зашто су често у фокусу критике јавности. На ту тему ће у емисији говорити Младен Весковић, виши саветник Министарства културе и информисања задужен за савремено стваралаштво и креативне индустрије, Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије и Лука Кнежевић Стрика, председник Управног одбора Асоцијације независних културних стваралаца Србије.

Наставак емисије бавиће се односом уметника према друштвеном и културном контексту у којем ствара и тим поводом ћемо представити сликара и графичара Зорана Димовског и његову изложбу Поклон у Културном центру Београда, односом уметника према вечитој теми зла и несвесног коју је, према мишљењу многих, редитељ Ларс фон Трир радикализовао кроз свој редитељски поступак у филму Кућа коју је Џек саградио. Том темом се бави и редитељ Предраг Личина али овога пута као прозни писац те представљамо његову прозну књигу Бљузга у праскозорје коју је код нас објавила издавачка кућа Партизанаска књига. Два критичка осврта анализирају управо завршен 20. јубиларни Гитар арт фестивал и представе М.И.Р.А и У име господа Андраша Урбана.

Подсећамо да је Демијан Хермана Хесеа ове године напунио 100 година а руски космонаут Јуриј Батурин и редитељ Драган Живадинов својим животом и радом потврђују вечити човеков сан о космосу у који је могуће закорачити, али како?

На Танкој линији је немачки уметник Олаф Мецел.

Гост недеље је уметник Александар Денић. Његове сценографије за филм и позориште добиле су бројна домаћа признања. Последњих година ради много ван Србије, има интензивну сарадњу са славним немачким редитељем Франком Касторфом и националну награду немачке Академије извођачких уметности.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Одговорна уредница Редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредница емисије: Марија Ненезић
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Редитељ: Иван Буквић

број коментара 0 Пошаљи коментар