Чувари природе кроз векове

Пета епизода: Еко-цивилно друштво и зелене партије

"Био једном у срцу Америке један град. Живот у њему одвијао се у савршеном складу с природом. А онда се у њега увукла нека чудна болест. Све се у њему почело мењати. Градом је завладала ледена тишина. Ту и тамо понека ретка птица, а и она је била на самрти. Било је то пролеће без гласа и звука..." Апели Рејчел Карсон упућени кроз специфино дело "Тихо пролеће" пробудили су најпре америчко друштво а потом и Европу, и натерали људе да интензивније размишљају о свом утицају на природу.

У петој епизоди "Чувара природе кроз векове" откривамо како је настао еколошки покрет и како су први Зелени ушли у европске параменте. Бавимо се феноменом еколошких идеја које крајем 20. и почетком 21. века интензивно улазе у политичке програме скоро свих политичких партија. Приказујемо и начин борбе међународних организација међу којима се истичу Светски фонд за природу и "Гринпис".

Дајемо и историјски осврт на еколошке идеје и еколошке политике у Србији. Такође, резимирамо успех цивилног друштва односно удружења грађана која су помогла да се сачува белогави суп, атар села Падина...

Уредник: Маја Стојановић

број коментара 0 Пошаљи коментар