Приче из Њујорка: Мирко Илић

Амерички дизајнер са пореклом из овдашњих балканских простора, Мирко Илић (Бијељина, 1956) представља се овом полусатном емисијом као неконвенционални стваралаац који према животу, свом послу, каријери, свету... гаји однос благе надмоћи и дистанце. Поготово се та дистанца уочава када је у питању новац као покретач човекових активности.

У филму "Приче из Њујорка" редитеља и продуцента Жељка Мирковића, снимљеном у Њујорку, на улицама, атељеима и у просторијама Корпорације Мирко Илић, овај цртач, илустратор, и дизајнер говори о својим почецима, о фамозном Деда Мразу нацртаном цртачевом дечијом руком на паркету стана па потом покривеном мајчином руком, сачуваном; тај ће се Деда Мраз показати важним артефактом у настанку једне упечатљиве каријере.

То је каријера која је Илића још 1986. одвела у Њујорк, без икаквог завршеног уметничког или било каквог другог факултета, али опремљеног вансеријским цртачким талентом, каријера, дакле, током које су настали омоти неких од најславнијих и најупечатљивијих албума југословенског Новог таласа. То је такође каријера у чијем су њујоршком, најважнијем периоду, настале илустрације за све водеће америчке дневнике и недељнике, као и њихове насловне стране.

О Мирку Илићу у емисији говоре Милтон Глејзер, легенда америчког графичког универзума, креатор једног од најпознатијих логоа на свету, оног који слави амерички највећи град: I❤NY. Ту су потом Стив Хелер, дизајнер и писац, Маршал Арисман, директор њујоршке Школе визуелних уметности на којој Илић држи катедру постдипломцима, и Лук Бејкер, кустос Музеја модерне уметности (МоМА), у коме се Илићеви радови заступљени у сталној поставци.

Уредник: Бојан Босиљчић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 16. мар 2019, 09:27) - Dejan Djordjeivić [нерегистровани]

Molba za repriziranje

Poštovani urednici,
Obzirom da je termin filma o Mirku Ilicu bio pomeren za kasne noćne sate, te su mnogi moji prijatelji propustili da ga pogledaju, a zbog tog filma se se usijali naši telefoni, molim Vas da isti reprizirate, bar na RTS-3 i da termin reprize objavite.