Наука 50: Глас

Шта све појам глас обухвата? Kоји органи учествују у настанку гласа? Да ли је мозак наше треће ухо? Kолико је огледало Мануела Гарсије у 19. веку помогло изучавању гласа? Због чега жене више воле дубок мушки глас? Хоће ли машински глас у нама будити иста осећања као природни глас?

Педесет ни по чему није особит број, али није ни незанимљив. Питагорејци га нису славили, иако субројевима приписивали божанска својства. Ни савремени математичари га не издвајају. Дељив је са 1, 2, 5, 10, 25 и са самим собом, римски се пише као велико латинично слово "Л", у рачунарском или дититалном облику то је низ од 110010, у "Kабали" постоји 50 капија мудрости и 50 капија нечистоће, у религији - па и свакодневном животу- обележава велики јубилеј, у процентима означава савршену половину, у физици је један од седам "магичних бројева" који представљају збир изузетно чврсто повезаних протона или неутрона у језгру атома и у хемији је то атомски број калаја. У следећим седмица наши саговорници разоткриће вам шта сваки од наведених појмова оличава у духу најновијих научних сазнања и у светлу најдревнијих тумачења.

Још у 5. веку пре наше ере Хипократ је говорио о важности плућа, душника, усана и језика у производњи гласа. Стари Египћани и Индијци такође су познавали развој говора и језика. Глас је важан део комуникације и, заправо, наш глас: указује на пол, старосно доба, расположење, емоције или здравствено стање. Производња гласа није искључива способност људске врсте јер и многе животиње производе гласове. Али, за разлику од животиња, човек има способност говора и може контролисати фонацијске механизме. Људски глас је једини који може истовремено произвести реч и тон. Основне карактеристике гласа су: висина, интензитет и боја. Субјективно га процењујемо као висок, низак, напет, храпав, промукао, пискутав и сл. Та субјективна нахођења могуће је проверити објективним начином. О болестима и аномалијама и свим другим аспектима гласовних могућности у емисији, аутор серије Станко Стојиљковић говори са проф. др Војком Ђукићем.

Аутор серије: Станко Стојиљковић
Уредник серије: Александра Даничић
Монтажа: Владимир Јовић
Режија: Милица Митровић

број коментара 0 Пошаљи коментар