Час анатомије: Узроци и последице

Упоредо са тврдњом да одавно траје процес урушавања ауторитета, сведоци смо да је човек данашњице спремнији него икада до сада да поверује у лажну вест.

Ново издање Часа анатомије анализира тај процес и моменат када, како је писала Хана Арент, "ми више нисмо у прилици да знамо шта ауторитет јесте."

Узори којима се верује налазе се у приватној сфери, такође, јавна сфера промовише узоре и када се данас говори о избору узора кључно је питање да ли смо слободни да узор одаберемо или се системом прикривене принуде неки узори промовишу у ауторитете. Које и какве?

Интернет ера такође доприноси усложњавању тог проблема. Нови облици комуникације, блог, влог те нова занимања попут инфлуенсера, све више нас подсећају на незаустављив процес растакања класичног начина формирања узора.

Да ли ће нов приступ идеји ауторитета заправо укинути ауторитет и оставити сумњиве узоре јер "у свету без илузија, човек је странац" писао је Ками а у свету узора који немају ауторитет човек је спреман да поверује у све. Или је могуће изградити узор без присиле...

Гости емисије су списатељица Мирјана Ђурђевић, културолог Горан Томка и новинарка и блогерка Брансилава Антовић

Уреднице емисије: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац

Реализаторка: Маја Мандић

број коментара 0 Пошаљи коментар