Чувари природе кроз векове

Друга епизода: Експлоатација - Homo Faber

У другој епизоди серијала Редакције еколошког програма "Чувари природе кроз векове" реч је о експлоатацији природних ресурса током Индустријске револуције.

Истраживали смо на које начине је човек, понет новим изумима а нарочито парном машином, црпео природне ресурсе. Приказујемо како је изгледало човеково радно али и уопште животно окружење док су рудници и фабрике радили 24 часа дневно. Приказујемо ширење градова пуних смога и чађи а све зарад напретка индустрије. Парна локомотива била је посебно интересантно откриће за краљицу Викторију за чије је владавине индустријска револуција доживела процват, али на жалост, на рачун чистог ваздуха, крчења шума, здравља људи, сабласних градова... О томе је писао чувени Чарлс Дикенс чијих се сликовитих редова подсећамо кроз искуства јунака Пипа.

У прошлост смо се вратили и причама стручњака за рударство из Бора. У Музеју рударства и металургије сазнали смо како су руду вадили Саси, Турци и Французи и да ли су у виду имали стање природе. Сазнали смо и да су први примитивни методи вађења руде из ових крајева били заправо "најчистији".

Осврћемо се и на прва законска решења из области заштите животне средине у овом периоду због чега је наша екипа посетила Обедску бару која је друго заштићено подручје на свету.

број коментара 0 Пошаљи коментар